Tudta, hogy a hajunk minden tavasszal és ősszel megújul? Ilyenkor a hajhullás is felerősödik, ez teljesen természetes folyamat. Ám a stressz, a női hormonális problémák is okozhatnak hajhullást. Naponta 100 kihullott hajszál még teljesen normális mennyiség, de előfordulhat, hogy ennél több hullik ki, helyükre pedig nem nő újabb. Ekkor már nagyon fontos kideríteni, mi okozza a problémát, és mit tehet ellene.

A hajhullás lehetséges okai

  • A hajhullást okozhatják különböző betegségek, hiányállapotok, például a pajzsmirigy problémái (alulműködés vagy túlműködés), emésztőrendszeri gondok, felszívódási zavarok, ugyanakkor vashiány, vitaminhiány, vagy valamilyen gyulladás is állhat a háttérben.
  • Hajhullás jelentkezhet gyógyszerek mellékhatásaként.
  • Nők esetében a változókorral is együtt járhat. Ebben az életszakaszban gyakori a hajkorona ritkulása, a hajszálak elvékonyodása.
  • Hajhullást okozhatnak a fejbőr problémái is. Viszketés, kipirosodás, korpásodás, hámlás lehetnek a tünetek. Gyakori a fejbőr gombás fertőzése és az ún. seborrhoeás dermatitis (túlzott faggyútermelés).
  • Örökletes tényezők is állhatnak a hajhullás hátterében.
  • Ha túl gyakran festi a haját, sok vegyszerrel érintkezik a haj és a fejbőr, akkor is lehet az eredmény a haj ritkulása.
  • A várandósság alatt a kismamák haja nagyon dús, fényes és gyönyörű lesz. A szülés után azonban a hajhullás intenzívvé válik. Ez a hormonok miatt van.

Természetesen, az intenzív hajhullást mindenképp ki kell vizsgálni, hiszen a tünetek hátterében komolyabb probléma is állhat. Érdemes orvoshoz fordulni, amennyiben a hajvesztés több, mint a napi 100 hajszál (persze megszámolni nem lehet, de ránézésre látszik, ha sok haj hullik ki).

Az orvos valószínűleg kérdéseket tesz fel, hogy az életmódbeli sajátosságokat feltérképezze. Kitér majd a gyógyszerszedési szokásokra, és sok egyébre is ezeken kívül. Amint felállítja a diagnózist, könnyebb a kezelést is meghatározni. Az orvosi kezelés természetesen nem minden esetben szükséges. A hajhullás akkor is zavaró lehet, ha nem nagy mennyiség hullik ki egyszerre. Türelmesnek kell lenni, hiszen a haj 2-4 évig növekszik, utána a növekedése megáll, és kihullik. A cél az, hogy a kihullott hajszál helyében nőjön új, egészséges hajszál.

Ennek érdekében Ön is sok mindent tehet

  1. Meg kell őrizni a haj egészségét
    Ehhez fontos, hogy a hajtípusának megfelelő ápoló készítményeket használjon. A hajhullás megelőzéséhez olyan termékeket érdemes választani, amelyek nem irritálják a fejbőrt, nem nehezítik el a hajat.
  2. Figyeljen a táplálkozásra
    A vitaminok, az ásványi anyagok és nyomelemek hiánya a haj töredezettségéhez, zsírosodásához vagy hajhulláshoz vezethet. A hajtömeg egészségtelen kinézetű és kellemetlen tapintású lesz. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő arányban juttasson a szervezetébe A-, B-, C-, E- és H-vitamint, elegendő vasat, cinket, ként, rezet, kalciumot.
  3. Sportoljon rendszeresen
    Furcsa összefüggés, de a mozgásnak sok köze van az egészséges hajkorona megőrzéséhez. A sport fokozza a vérkeringést, így a fejbőr oxigén-ellátottságát is. Ez pedig serkenti a hajnövekedést, csökkenti a hajhullást.

Próbálja ki új, ápoló Kérastase Genesis termékcsaládunkat, melyet kifejezetten meggyengült, hajhullásra hajlamos hajra fejlesztettek ki!